Sziklakert-Kertepites.hu

Fák, cserjék
Fák ültetése: kert, ahová a nap is szívesen süt be
Written by Administrator
Saturday, 17 September 2011 12:32

Fák ültetése

A fák ültetése nemes feladat, aki fát ültet, az gondol a jövőre.

De mikor és hogyan érdemes fát ültetni?

1. Fák ültetése magról

A magról való ültetés a kertben általában a fás szárúaknál, cserjéknél pl. citrus és  fenyőféléknél a leggyakoribb módszer. A technológia nem egyszerű, gyakran nagy lelkesedéssel állnak neki az újdonsült kertészek, majd a dugványozásnál, poharazásnál vagy a műtrágya kiválasztásánál általában elmegy a kedvük a magról való szaporítástól.

2. Fák ültetése konténerből

Az év bármely szakaszában ültethető, faiskolában előnevelt fáról van szó, amit egy műanyag tárolóedénybe raknak.

3. Fák átültetése

Időnként előfordul, hogy már érett fát át kell ültetni, pl. építkezés, vagy medencekészítés miatt. Fontos, hogy ősszel történjen az átültetés, mert a téli lehűlésig még van ideje a fának meggyökereznie az új helyen, majd az áttelelés után tavasszal a nagy mennyiségű csapadékot hasznosítani.

 

Hasznos tippek fa ültetéshez

•    Konténeres fa ültetésénél fontos szempont, hogy milyen mélyre ültetjük, és hogy milyen talajba kerül a fa.

•    Átültetésnél, nem mindegy hogyan vesszük ki, és ültetjük át a fát a másik helyre, hiszen gyakran sérülhet közben a törzs, ami a fa elpusztulását okozhatja.

•    Gondozásnál a leglényegesebb: úgy legyen elültetve, hogy az öntözésnél a víz ne folyjon el, és kellő mélységbe kerüljön, így megfelelő mennyiségű víz jut a gyökerekhez. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő öntözés miatt pusztul el a fa.

 

Fák ültetése során ami még fontos

1.    Rovarvédelem
Ha talajfertőtlenítőt keverünk az ültető gödörben a talajhoz, megakadályozhatjuk, hogy a gyökerekben a pajorok és az egyéb rovarok kárt tegyenek, amíg a csemete meg nem erősödik.
2.    Gyomirtás
Gyomok növekedésének megakadályozását elérhetjük úgy, ha a fatörzs környékét díszkövekkel borítjuk. Így a párolgás miatti nedvesség veszteséget is csökkentjük. Esetleg gyomirtót is használhatunk, de ehhez szakember tanácsát ki kell kérni. A rendszeres kapálással is távol tudjuk tartani a gyomokat, valamint a szellősebb talaj miatt a fa gyökereihez előbb jut el az esővíz is.
3.    Törzsvédelem
Ha fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen állat megrághatja a fa törzsét, érdemes favédő hálót használnunk. Ez egy flexibilis műanyag, ami szinte a csemetével együtt „nő” néhány évig.
 

Legyen Önnek is szemet gyönyörködtető kertje!

Kérjen árajánlatot fák ültetéséhez: 20/945-45-49 vagy árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 09:15