Sziklakert-Kertepites.hu

Virágok ültetése
Virágok ültetése: a színpompás kert kialakítása
Written by Administrator
Tuesday, 05 June 2012 11:25
PDF Print E-mail

Virágok ültetése

Kisüt a nap, és lelki szemeinkkel látjuk kertünket, amint különböző színekben pompázik. Gyorsan elmegyünk a kereskedőhöz, és megvásároljuk az összes magot, aminek a csomagolásán tetszetős kép van. Hazaérve ágyást készítünk és elültetjük.

 
Aztán eljön a nyár, és nem értjük, hogy miért nem borul virágba a kertünk, pont úgy, ahogy a képeken mutatták. Vajon mitől függ, hogy a kert szép legyen?
 

Virágok ültetése I. – a főbb szempontok

1. Először is fontos, hogy mik a kert adottságai. Ehhez ismerni kell a talaj minőségét, az időjárás változásokat, az éghajlat adottságait.

2. Információ szükséges az elültetett növények fejlődési tulajdonságairól, ismeri kell a fejlődésükhöz szükséges optimális igényeiket.

3. Ehhez mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. A vetőmagok minőségéhez és kiválasztásához is kell némi ismeret.

4. A hangulatosan kialakított kert utal a tulajdonosra, és gyakran éppen az apró részletek tesznek élménnyé egy kertet, ezért a látványos praktikákhoz, jó ha kérjük egy kertépítő szakember segítségét.
 

Virágok ültetése II. – fontos a talaj

Vajon miért van az, hogy az erdőben egész virágmezők jönnek létre tavasztól őszig, hogy a fák minden évben gyönyörűek, pedig senki nem locsolja és gondozza őket. Nos, ennek oka a szerves anyagok, a gombák és a rengetek apró, szabad szemmel szinte láthatatlan élőlények sora.

Míg az erdőben a lehullott levelek elkorhadnak és komposzt lesz belőlük, addig kertünkben ezeket gondosan összetakarítjuk. Ezzel évről-évre kivonunk tápanyagokat a talajból, amik kihatnak a növények minőségére, gyengébbek, fakóbbak lesznek. Ronthatja még kertünk minőségét egy építkezés.

Ilyenkor sokszor talajcserére van szükség, de mielőtt ebbe a költségbe vernénk magunkat, kikérhetjük szakember véleményét is. Ami még megmutatja a talaj állapotát, az a benne lévő állatok, mint a földigiliszta és egyéb rovarok jelenléte, amik a föld porhanyósításában segítenek.
 

Virágok ültetése III. - talajjavító anyagok

•    Jó minőségű komposzt
•    Istálló trágya
•    Talaj szellőztetés
 

Virágok ültetése IV. – szaporítás

  • Tőosztással: nagyméretű növényeket több tőre választjuk.
  • Moházással: száron történő gyökereztetés, nagy levelű növényeknél alkalmazható.
  • Levéldugványról történő szaporítás: a levéldugványokat megfelelő közegbe helyezzük.
  • Szaporítás fás dugványról: általában fás szárú növényeknél alkalmazzuk
  • Páfrányok spórás szaporítása: a mag nélküli növények szaporítási technikája.
  • Magról nevelt palánták: itt először palántát nevelünk, majd megfelelő közegbe kiültetjük a friss palántákat.
  • Virághagymás szaporítás: az apró hagymákat tavasszal külön ültessük el.


Virágok ültetése előtt, érdemes ültetési tervet készítenünk, ezáltal egyrészt felmérjük a szükséges mennyiséget, másrészről pedig tudjuk követni, mit hova ültettünk. Ennek elkészítésében kertépítő szakember tud segíteni.
 

Kérjen árajánlatot virágok ültetéséhez: 20/945-45-49 vagy árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 09:36