Sziklakert-Kertepites.hu

Gyepszőnyeg lerakás
Written by Administrator
Wednesday, 11 April 2012 11:26
PDF Print E-mail

Gyepszőnyeg

Mikor túl vagyunk a házépítésen, vagy házvásárláson, és kitekintve az ablakon a csupasz kertet látjuk, gondolataink a  zöldellő gyep felé kalandoznak el. Vagyis be szeretnénk füvesíteni a kertünket. Felmerülhet a kérdés, hogy miként tegyük meg ezt.

Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás a fűmagok elszórása lehet, de ekkor tudnunk kell, hogy hosszabb és kényesebb feladatnak állunk neki. Elsőként meg kell vizsgálnunk a talaj minőségét, és a letaposottságának állapotát.

A szakirodalomból tájékozódhatunk, hogy melyik talaj, milyen füvet, pázsitot szeret, vagy arról is, hogy milyen földet célszerű a meglévő talajra hozatnunk, hogy gyepünk szép és tartós maradjon. A megfelelő tájékozódás közben ráeszmélünk, hogy legcélszerűbb lenne szakembert megkérdezni.

A gyepszőnyeg is a füvesítéssel kezdődik, de a gyepiskolák 14 hónapig a legoptimálisabb körülmények között nevelik a gyepünket, mi pedig egy egészséges, feltekert, kész gyepet kapunk meg. A gyepszőnyeg a felszínen egy zárt, sűrű fűréteg, az alja egy 2 cm vastagságú gyökérzettel megkötött földfelület.

Gyepszőnyeg lerakása

Általánosságban megfogalmazva bárhova telepíthető, de kiemelhető néhány kényes és speciális terület, mint:
•    ahol, a minőség és a gyors használatbavétel felmerül
•    az olyan speciális helyekre, ahol a talaj erózió lehetősége fennáll (pl.: rézsük, nagyon csapadékos helyek, frissen humusszal ellátott helyek)
•    sportpályák zöld felületei
•    lakóparkok, játszóterek egyenletes felületei
•    ipari létesítményeknél, esetleg irodaházaknál
•    zöld tetők kiépítésénél

Előnye még a gyepszőnyegnek, hogy az év bármely szakaszában telepíthető. Ahogy a fű elvetésénél, itt is gondot kell fordítani a talaj előkészítésére.

Gyepszőnyeg telepítés ideális felülete

•    tápanyaggal dúsított, megművelt a talaj
•    nem szabad, hogy rögök legyenek benne, hanem csak apró morzsák,
•    enyhén tömöríteni kell, és érdemes szintezni is, valamint simítani is célszerű
•    figyelni kell rá, hogy gyommentes legyen, ha előzőekben a területen vegyszerrel dolgoztunk, az idegen anyagokat el kell takarítani.

Gyepszőnyeg előnye

Ha az altalajt előkészítettük, célszerű azonnal ráfektetni a frissen vásárolt gyepszőnyeget. A szőnyeget 40*250 cm-es darabokban, feltekerve tudjuk megvásárolni. Minél rövidebb időt áll feltekerve, annál gyorsabb és biztosabb a megeredés. Ezzel elérjük, hogy hosszú időre szép gyepünk lesz. Nagy előnye még a telepített fűvel szemben, hogy azonnali esztétikus, egyenletes hatást vált ki. Ha vakond hálót is teszünk alá, ettől a kártevőtől is megvédjük kertünket.

A gyomosodás nehezebben indul el az egyenletes takarás miatt. Árnyékos helyeken célszerű gyepszellőztetni a területet. Előnye még, hogy takarékos vízigényű, mert a takart talaj nehezebben szárad ki. Az első két hétben igényli csak bő vízzel az öntözést.Terhelhetősége is hamarabb bekövetkezik. Az első két hétben, amíg a legyökeresedés be nem következik, kell kímélni, és nem intenzíven taposási és egyéb igénybevételeknek kitenni.

Gyepszőnyeg lehetséges hátránya

Hátránya a telepített fűvel szemben, hogy jóval magasabb a bekerülési költsége, de hosszú távon az ár-érték arány, az egyéb megtakarítási költségek miatt optimalizálódik. Telepítése megoldható ugyan házilag, de azt gondolom, hogy a biztos eredmény elérése miatt, célszerű szakember segítségét igénybe venni, ami ugyan többlet költséggel járhat, de így biztosítani tudjuk szakszerű, garanciális munkát.

Annak függvényében, hogy mennyi időnk van a füvesítésre, és milyenek az anyagi lehetőségeink, célszerű az alábbi linken található, összehasonlító táblázat alapján és szakember segítségét kikérve eldönteni, hogy kertünket hogyan szeretnénk szikrázóan zöldre varázsolni:
Füvesítés fortélyai: fűmag, gyeptégla, vagy gyepszőnyeg?

 

Hívjon szakembert a gyeptégla szakszerű elhelyezéséhez: 20/945-45-49 vagy  árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 09:01