Sziklakert-Kertepites.hu

Gyomirtás fűben
Written by Administrator
Tuesday, 04 December 2012 11:46

Gyomirtás fűben

Gyakori, hogy kertünket, kinti területeinket füvesítjük. A mai kor életviteléhez ez a kertrendezési technológia áll legközelebb. Gyermekes családoknál ugyanúgy alkalmazható, mint az állandóan rohanó embereknél, és az idősebb korosztálynak sem jelent akkora feladatot, mint egy hagyományos konyhakert.
 

Gyomirtás fűben

Egyszerűsége ellenére odafigyelést és gondos ápolást igényel a befüvesített telek. A füvesítés előtt érdemes szakember véleményét kikérni, hiszen ő tudja felmérni, hogy a talaj, az éghajlati adottságok miatt, milyen fajta füvesítést válasszunk, miként készítsük elő a talajt.

A talaj előkészítésénél fontos szempont, hogy a talajban levő gyomokat kiirtsuk, hogy a fiatal fű közé ne kerüljön gyom. Ez lehet vegyi vagy manuális gyomirtás. Érdemes tudni, hogy a telepített fű és a talajban maradt gyom egyenlő eséllyel indul fejlődésnek, és leginkább a gaz győz. Sok esetben azért, mert a gyomok már tél végén, - igénytelenségüknek köszönhetően - fejlődésnek indulnak. Így kora tavaszra már a föld felett vannak a friss hajtások.

Esetenként nem lehet vegyszerrel végezni a gyomirtást, hanem csak óvatosan, kézi gyomlálással. Ha szükséges talajjal is feltölteni a területet, ezt érdemes augusztusig megcsinálni. Hogy melyik gyomirtót használjuk, az a gyom fajtájától függ.

Vegyszeres gyomirtáskor figyelni kell arra, hogy a füvesítés előtt 2-3 héttel minden gyom maradványt el kell távolítani a területről. Az őszi gyomirtás hatékonyságát növeli, hogy a növényekben ilyenkor a gyökerek felé áramlik a tápanyag, így a gyomirtó is. Tehát a mélyen gyökerező tarack is kiirtható.

Gyepszőnyeg alkalmazása előtt is mindenképpen tiszta területet érdemes kialakítani. A gyepszőnyegen keresztül ugyan nehezebben hatolnak át a fiatal, esetleg innen-onnan beszivárgó gyomok, de ez nem jelenti azt, hogy ez teljesen elkerülhető.
 

Legyen Önnek is gyommentes a kertje!

Hívjon még ma: 20/945-45-49 vagy árajánlatkérési űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 10:56