Sziklakert-Kertepites.hu

Kerti utak építése
Written by Administrator
Tuesday, 04 December 2012 12:01

Kerti utak - kerti sétányKevésbé jellemző Magyarországon, hogy nagy kiterjedésű gyepre sétányt tervezünk. Pedig a kerti utak kialakításának sok előnye lehet.

 

1. Osztják a teret.

2. Megszüntetik a kert, pázsit monotonságát.

3. Esőzés után gumicsizma nélkül is végig tudunk sétálni gyepünkön.

Tehát a kerti sétánynak van funkcionális és látvány szerepe is. Ahhoz, hogy ezt a két feladatkört jól ki tudjuk használni, gondosan kell kialakítanunk a kerti utakat.. Figyelemmel kell lenni az ergonómiára, az esztétikára egyaránt. A helyi adottságokat is ki lehet használni, így elérjük, hogy végső kialakításnál egy természetbe olvadó „mintha oda öntötték volna” képet kapunk, és átjárhatóvá teszi a kert minden részét.
 

Kerti utak építése

KŐ kerti utak: kedvelt és gyakran használt alapanyag a kő, lehet zúzalék vagy terméskő is. Sokféle kiszerelésben lehet kapni, érdemes a helyi alapanyagokat felhasználni. Ha a messzi vidékek hangulatát akarjuk idézni, a kereskedésekben akár tengerparti kavicsot is kaphatunk. Ha nagyobb darabokból akarunk utat építeni, jó választás lehet a palakő, amit íves kiképzéseknél, akár apróbb darabokra törhetünk vagy formázhatunk. Érdekes megoldás lehet, ha a nagyobb kövek között, vagy a kőzúzalék mellé füvesítünk is.

FA kerti utak: ha a természetesség szót halljuk, akkor a fa ugrik be talán elsőként. A fát sok helyen felhasználhatjuk a kert szépítésénél. Akár léceket, pallókat, vagy fakérget is használhatunk. Néhány helyen látható, hogy a törzsből készült fakorongokat használják, az ösvények elkészítéséhez. Ezzel a megoldással kertünket rusztikussá varázsolhatjuk.

Színezett fakéreg szórásával díszíthetünk is. A fa esetében figyelni kell az ívek kiképzésére. Szögletes alkalmazásnál inkább a geometriai formákat használó francia kert hangulatát kapjuk meg, még az íves kiképzéseknél az angol kertek érzése köszönhet vissza. Érdemes minden kerti út kiképzésénél figyelni, hogy az ívekben ne álljanak ki nagyon az elemek, mert balesetveszélyt okozhat.

ÜVEG kerti utak:
Egyre gyakrabban látunk, - főként köztereken -, üvegből készült járófelületeket. Ez nem olcsó, de nagyon látványos megoldás, hiszen akár két szint látványa egyszerre tárul elénk. Ahogy közterületeken a föld alól kiásott régi korokat idézik az ilyen jellegű járófelületek, úgy saját kertünkbe kisebb tavat, mesterségesen keringetett patakocskán is keresztül tudunk menni.
 

Legyen Önnek is a kertjében dekoratív kerti sétány!

Hívjon még ma: 20/945-45-49 vagy árajánlatkérési űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

Last Updated on Monday, 02 February 2015 10:54