Sziklakert-Kertepites.hu

Kerti tó csobogóval
Written by Administrator
Thursday, 15 September 2016 14:59
PDF Print E-mail

Kerti tó csobogóval

Kerti tó csobogóval együtt! Miért ajánljuk?

Nem kérdés, hogy a kertben levő vízcsobogás növeli az ember boldogság érzetét. Minél nagyobb a terepen levő víz mennyisége, annál jobb a növényeknek és persze nekünk is. A levegő egyértelműen tisztább és páradúsabb, hiszen nagyobb területen folyik a víz.
A tó mérete azonban még egyáltalán nem jelent szebb, látványosabb megjelenést is. Jó megoldást rejt a kerti tó csobogóval való kiegészítése, amennyiben a helyi környezet ezt lehetővé teszi. Fontos mindenekelőtt az összhang. Nem fest jól például, ha túl nagy a vízesés a tó méreteihez képest, és általában fordítva is így van.

Mit tegyünk, ha lejt a telek vagy a domboldalba épült?

Ha domboldalban helyezkedik el a telek, akkor a lépcsős kialakítás szemet gyönyörködtető látvánnyal kecsegtet. Minél nagyobb a lejtés, annál kedvezőbb választás egy vízesés kialakítása. Ha alacsonyabb dőlés szögű a környezet, akkor inkább egy idilli csordogáló patakot érdemes betervezni.

Sokan azt hiszik, hogy a kerti tó fenntartása fáradtságos gondozással jár, főleg akkor, ha még egy csobogóval is kiegészítik. Pedig a tapasztalat az, hogy ez nem igaz. A gondosan elkészített és kivitelezett kerti tó és a hozzáépített csobogó nem jár semmilyen többletmunkával. Természetesen mivel élő a környezet, időnként beavatkozást igényel, de tényleg csak annyit, amennyit egy vele azonos területű virágos kerttel foglalkoznánk.

Miért jobb, ha víz csordogál a kertben?

1.    Esztétikai értéke megkérdőjelezhetetlen.
A kert egyik ékessége a kerti csobogó vagy a kerti tó méltóságteljes jelenléte. A kert egy központi találkozóhelye is egyben.

2.    Párásabb levegő, jobb mikroklíma, kellemes közérzet.
A víz nagyobb felületen párolog, így nagyban növeli a levegő páratartalmát, mindezzel kellemes közérzettel ajándékoz meg minden nap.

3.    Nyugtató, stresszoldó hatása tényleg működik.
Szemnek, fülnek olyan impulzusokat ad, amik szinte azonnal kikapcsolódásra, pihenésre és feloldódásra ösztönöznek.

 

Last Updated on Wednesday, 21 September 2016 13:02