Sziklakert-Kertepites.hu

Sövénynyírás
Sövénynyírás: a sövényvágás művészete
Written by Administrator
Saturday, 17 September 2011 12:42

Sövénynyírás - sövényvágás

Szerencsére nem kell művésznek születni ahhoz, hogy a sövénynyírás mozdulatait elsajátítsa valaki. Persze azért van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni sövényvágás során.

A sűrű sövény éppen úgy készül, mint a szép, dús haj. Azaz nem növesztéssel indul, hanem vágással. Az első hallásra ellentmondásnak tűnő módszer mégis csak hatásos, hiszen a haj nem egyenletesen nő, mint ahogy a sövény sem. Ezért időnként vissza kell vágni ahhoz, hogy mindenhol egyenletesen tudjon tovább nőni és sűrűsödni, erősödni.


Sövénynyírás, de hogyan?

1. Kell egy jó szerszám

Először is szükség van egy megfelelő szerszámra. Ez lehet hosszú nyelű, kézi sövénynyíró olló, vagy motoros készülék.

2. Fontos a forma

A sövényt alulról felfelé érdemes nyírni, így az ágak a földre potyognak nem vissza a növényre. Sosem szabad szabályos téglalapra szabni, legyen fölül mindig keskenyebb, mint alul, így az alsó ágak is kapnak elegendő fényt, amitől sűrűk lesznek.

3. Gyakoriság is lényeges

- A lombos fás szárú sövényt (pl. gyertyán, som, mezei juhar, fagyal, borbolya, stb.) érdemes évente kétszer (nyáron és télen) megnyírni.
- A tuját és egyéb örökzöldeket (pl. tiszafa, bukszus) elegendő évente egyszer, nyár végén.
 

Szeretne szép, dús, látványos sövényeket a kertjébe?

Hívjon szakembert a sövénynyírás, sövényvágás elvégzéséhez: 20/945-45-49 vagy árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 09:54