Sziklakert-Kertepites.hu

Gyeptégla lerakása
Written by Administrator
Tuesday, 10 April 2012 12:29
PDF Print E-mail

Gyepszőnyeg

Sokszor a hó elolvadása után, tavasszal szembesülünk azzal, hogy kertünkben a tavalyi fű már ritka, inkább csak sár van az udvarunkon. Ezen problémák megoldására a leggyorsabb, leghatékonyabb megoldás a gyeptégla, vagy a gyepszőnyeg elhelyezése.

Hogy a kettő közül melyiket válasszuk igazából a gyepesítendő terület nagyságától és alakjától, valamint a gyepet elkészítő személyek számától függ.

Mikor célszerű a gyeptégla lerakása?

•    Télen – Gyeptéglát nem szabad telepíteni, ha a hőmérséklet 5 °C alá esik, vagy a telepítést követő legyökeresedő időszakban ez alá eshet a hőmérséklet. Ebben az időszakban nem célszerű terhelni sem, így a kutyás területeken nem javasolt. Magyarországon általában a gyepkertészetek nem szednek fel gyeptéglát december közepe után.
•    Tavasszal – Ideális gyeptégla lefektetésére, a kevésbé csapadékos napokon figyelni kell az öntözésre.
•    Nyáron – Nyáron sem tilos a gyeptégla elhelyezése, de a legyökeresedésig naponta többször, akár 4-6 alkalommal célszerű öntözni. így a nyáron lefektetett gyeptégla bekerülési költsége magasabb lehet.
•    Ősszel  – A legoptimálisabb időszak a füvesítésre, mert a hűvösebb, csapadékosabb napokon a gyökérzet könnyen megered. Ilyenkor szinte nincs rizikó a gyep további szépségét illetően.

A gyepszőnyeg is gyeptégla, csak az utóbbi években kitalált technológiának köszönhetően a gyepkertészetekben a megszokott 40*40 cm-es vagy 50*50 cm-es darabok helyett egy szőnyegszerű 40*250 cm-es, egybefüggő felületet teríthetünk le.

Gyeptégla telepítés előnye

A gyeptégla előnye, hogy kisebb kertekben is jól használható. Olyan helyekre szokták még javasolni, ahol az egybefüggő zöld felületet esetleg virágágyások, medence, kerti utak tagolják meg. Ha területünk nem szabályos, szintén alkalmazhatunk gyeptéglát. Gyeptéglának előnye lehet még, hogy kisebb kiterjedése miatt egy ember is képes befüvesíteni a kertet. Előállítása hasonlóképpen történik, mint a gyepszőnyegé, a kertészetben vásárláskor célszerű elmondani, milyen igénybevételnek lesz kitéve a felület, hiszen egy sportpályához strapabíróbb fűmagból készített gyepet célszerű telepíteni, mint egy általános otthoni felhasználásra szolgáló kert befüvesítéséhez.

Gyeptégla lehetséges hátránya

Hátránya lehet a gyeptéglának, hogy a több összeillesztési felület miatt az esetleges gyomosodás könnyebben elindulhat. Vakond hálót célszerű telepíteni a gyep felülete alá, ezzel is csökkentve az ilyen jellegű károsodását.

Annak függvényében, hogy mennyi időnk van a füvesítésre, és milyenek az anyagi lehetőségeink, célszerű az alábbi linken található, összehasonlító táblázat alapján és szakember segítségét kikérve eldönteni, hogy kertünket hogyan szeretnénk szikrázóan zöldre varázsolni:
Füvesítés fortélyai: fűmag, gyeptégla, vagy gyepszőnyeg?
 

Hívjon szakembert a gyeptégla szakszerű elhelyezéséhez: 20/945-45-49 vagy  árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide>>>

 

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 09:02