Sziklakert-Kertepites.hu

Fűnyírás
Fűnyírás
Written by Administrator
Saturday, 17 September 2011 12:38

Fűnyírás

A fűnyírás általában nem tartozik a legkedveltebb hétvégi foglalatosságokhoz.

 

Ráadásul mindenki jól tudja, hogyha látványos, egyenletes, puha, pázsitot akar, akkor bizony nem elég havonta egyszer füvet nyírni.

A lusta kertészek fűnyíró robotról álmodnak. Persze létezik a hőn áhított szerkezet, de azért valószínűleg nem alapfelszerelés egy átlagos családi házban. Addig is marad a jól bevált módszer: a gyakori fűnyírás, azaz a fűnyíró tologatása.

Milyen az ideális pázsit?

Méretét tekintve a fű kb. 4-5 cm magas. A fűnyírást sosem szabad elhanyagolni, kb. hetente egyszeri alkalommal javasolt lenyírni. Mivel a fűnyírással tápanyagot is veszít a föld, időnként (évente kétszer, háromszor) gyeptrágyával pótolni kell, amit a gyep biztosan meg fog hálálni, aminek a végeredménye: csodaszép zöld pázsit.

Milyen magasra vágjuk a füvet?

Ezt sok minden maghatározza. Az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen évszakban járunk. Tavasszal és ősszel a kevesebb napsütés miatt kisebb a párologtatás, ilyenkor rövidre, akár 3,5 cm-re is levághatjuk. Nyáron célszerűbb kicsit magasabbra hagyni, és inkább sűrűbben nyírni, ezzel takarva a talajt, így védve a nedvesség tartalmát.

A rendszeres fűnyírás segíti a fű erősödését is. Szakirodalom általános szabálynak fogadja el, hogy maximum a levelek hosszának 1/3-át szabad levágni, mert a pázsitfű a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja, így ha nagy csonkítást végzünk, a fű ritkulni kezdhet. Fontos még, hogy a lenyírt füvet alaposan takarítsuk el a pázsitról. Ezzel megelőzhetjük a mohosodás kialakulását.
 

Fűnyírás a gyomosodás ellen

A kertben gyomnak nevezzük azt a növényt, amit a tulajdonos nem szeretne látni. Ezen egyszerű fogalom tisztázása még nem oldja meg azt a problémát, amit a gyomok okoznak a kertben. A gyomok tágabban tűrik a viszontagságokat, ezért hamar beköltöznek kertünkbe. Fejlődésük, növekedésük gyors, így hamar kultúrnövényeink fölé kerekednek, és így elnyomhatják őket.Tévhit, hogy a nyírástól elpusztulnak a gyomok. Természetesen a folyamatos vágás visszaszorítja őket.


Egy- és kétszikű gyomnövények, amik gondot okozhatnak:
Az egyszikű gyomok, a fűhöz hasonlatos szegény rokonok: Muhar vagy a Kakaslábfű

A kétszikű gyomok, ahogy rájuk nézel a levelük lombos, népesebb társaság: Gyermekláncfű, Apró szulák, Cickafark, Lándzsás útifű, Tyúkhúr, Madársóska, amelyet Lóherével szoktak összetéveszteni.

Okok, amiért védekezni kell a gyomok ellen:
•    Egyszerűen csúnya
•    Tolakodó magatartásával elnyomja a hasznos növényeket
•    Elvonja a gyeptől a vizet, tápanyagot
•    Vonzhatják a kártevőket
•    Gyakran allergizálnak

Védekezés a gyomok ellen:
•    Környezeti feltételeket egyensúlyba kell hozni.
•    Kellően tömör pázsit
•    Folyamatosan nyírni kell
•    Gyepszellőztetés rendszeres alkalmazása
 

Fűnyírás, de mivel?

1. Fűnyíró traktor

Ez amolyan kerti gokart, nagy területekhez ajánlott.

2. Motoros fűnyíró

Lehet elektromos vagy benzinmotoros, a leggyakoribb fűnyíró eszköz. Célszerű tekintetbe venni a vezeték elvezetési lehetőségeket. Ha szeretnénk, hogy a fűnyírással ne üssünk nagy zajt, vagy könnyebb gépet szeretnénk, akkor az elektromos gép ajánlott.

Benzinmotoros fűnyírót tagolt területekhez ajánljuk leginkább, viszont hátránya, hogy a kipufogó kellemetlen szagú, és környezet szennyező is.

3. Orsós fűnyíró

Ez a fűnyíró régi stílusú, kézzel hajtott készülék. Még lehet vele találkozni.

4. Szélvágó

A szélvágó a gyepszőnyeg szélén vágja le a füvet, ott, ahol a más egyéb fűnyíró méretéből adódóan nem fér hozzá a levágandó területhez.

Ami még fontos lehet:
•    A kések elhelyezkedése szempontjából hengerkéses és sarló késes változatot is megkülönböztetünk.
•    A hengerkéses az ollóhoz hasonló finomságra képes vágni a gyepet, és előnye még, hogy alacsony szint is beállítható rajta. Díszgyephez ajánlott.
•    A sarló késes gépnél a gyorsan forgó kések szinte letépik a füvet. Kiválóan alkalmas családi házakhoz, és sportgyep felületeinek karbantartásához.
 

Ha van jobb dolga, mint füvet nyírni, szívesen megcsinálom Ön helyett: 20/945-45-49

Kérjen árajánlatot rendszeres kert karbantartásához, fűnyíráshoz. Árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide>>>
 

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 09:49