Sziklakert-Kertepites.hu

Díszfák
Written by Administrator
Sunday, 14 October 2012 13:21

Az olyan növényeket, amelyeket csak díszítés céljára ültetünk, semmilyen ipari célra nem hasznosítunk, termesztett dísznövényeknek nevezzük. Leveleik vagy virágaik szépségéért vannak kertjeinkben.


Díszfák- Japán juharAlapvetően két nagy csoportba sorolhatók:
•    Szabadföldi dísznövények (nálunk őshonos vagy hasonló klímából származik)
o    Egynyári
o    Kétéves virágos növények
o    Lágyszárú évelők
o    Fás szárú növények (díszfák, díszcserjék)
•    Üvegházi vagy lakásban tartott dísznövények (más klímáról származnak, így eredeti élőhelyükhöz hasonló klímát igényelnek)
 

 

 

 

 

Díszfák szaporítása

A díszfákat magvetéssel, oltással vagy szemzéssel lehet szaporítani. Legtöbbször ezt kertészetekben végzik, ha magunk szeretnénk csinálni, mindenképp érdeklődjünk szakembertől. Ha kertészetben sikerült kiválasztani a megfelelő fát és hazahoztuk, a további nevelésére kell gondot fordítanunk. Ez komoly odafigyelést és szakmai ismeretet is igényel.

Suhángok nevelése faiskola után:
A faiskolák a második - harmadik évtől kezdik kitermelni a díszfákat. Ezeket a fiatal fákat nevezzük suhángoknak. Ezek még csak fakezdemények, és további nevelésre szorulnak. Fontos, hogy törzserősítő csapokat még elhelyezzük, a korona formájának kialakítása is ezekben az időszakokban zajlik, a törzs megfelelő magasságát is ilyenkor alakítjuk ki.

A lassabb növekedésű fajták esetében a suhángot magasabbra és vastagabbra hagyjuk tovább nőni, a következő nyár közepére elérheti a megfelelő méreteket. Ekkor elkezdhetjük kialakítani a korona formáját.

A gyorsan növő fajoknál az ültetést követő tavaszon megfelelő törzsmagasságot tapasztalhatunk és ekkor elkezdhetjük kialakítani a korona formát is.

DíszfákNéhány kedvelt díszfa fajta:
Tűzvörös juhar
Japán juhar
Selyemakác
Nyírfa
Gyertyán
Júdásfa
Bükkfa
Keskenylevelű kőris
Páfrányfenyő
Bugás csörgőfa
Tulipánfa
Liliomfa
Szomorú eperfa
Berkenye
 

Legyenek Önnek is a kertjében dekoratív díszfák!

Hívjon még ma: 20/945-45-49 vagy árajánlatkérési űrlaphoz, kattintson ide >>>

 

Last Updated on Friday, 12 June 2015 08:40