Sziklakert-Kertepites.hu

Gyepszellőztetés
Written by Administrator
Sunday, 01 April 2012 11:28
PDF Print E-mail

Gyepszellőztetés

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a füvet csak nyírni kell és kész. Csak az utóbbi időben halljuk, hogy gyepünket gondozni, ápolni kell, ha egyenletes zöld pázsitot szeretnénk, ami nem gyomosodik. A rendszeres öntözés és gyomirtás mellett, gondot kell fordítanunk a gyepszellőztetésre is.

 

Miért fontos a gyepszellőztetés?

Mint, ahogy neve is mutatja, keletkezik egy olyan réteg a talajon, ami nem engedi megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutni pázsitunkat. A felszín feletti részen a csapadéktól, a hó terheléstől a lenyírt fű ott maradt szálaitól, a felszín alatt pedig az elhalt fűgyökerek miatt kialakul ki gyepfilc réteg. A felszín feletti filcréteg elzárja az oxigént a talajtól, nem engedi bejutni a talajba a nedvességet ,  így a gyep sárgulni kezd. A folyamatos füvön járkálás miatt a talaj tömörödését okozzuk, ezzel is gátolva az állandó víz és levegőgazdálkodást.

Ezen külső és természetes behatások miatt, rendszeresen alkalmaznunk kell a gyepszellőztetés eljárást és a talajlazítást. A gyepszellőztetés fő célja, hogy a talaj felső rétegét meglazítsuk, ez által könnyebben, gyorsabban, egyéb veszteségek nélkül jut el a növény gyökereihez a víz és a tápanyag.
A fás, árnyékos területeknél különösen figyelni kell a talaj lazítására, hiszen a gyepfilcesedés itt a külső környezeti hatások miatt gyorsabban kialakulhat.

A negatív hatások felerősítik egymást, a kevesebb fény miatt a fű ritkul, a ritkulás miatt a fű gyomosodik, esetleg az árnyék és a nedves klíma miatt mohásodni kezdhet. A gyomok elnyomják a füvet, a mohák és a sok árnyék miatt kisebb a párolgás, tartósan nedves marad a talaj. Ez levegőtlenséget okoz, ami szintén negatívan hat a pázsitra, elősegítve a ritkulást. Mohásodás megelőzésére is alkalmazható a gyepszellőztetés, az elhalt gyeprétegek gondos és alapos eltávolítására. Ilyen területeken a gyepszellőztetést érdemes sűrűbben is alkalmazni.

Gyepszellőztetés folyamata

Fontos, hogy ezt a munkafolyamatot az egyéb gondozási és ápolási folyamatokkal összhangba végezzük el, hogy a hatást ezzel is növeljük. Első körben célszerű kertépítő szakember segítségét igénybe venni, mert némi gyakorlatot igényel. Általában késő tavaszi vagy nyár eleji munkálatnak számít, de az igénybevétel és az elhelyezkedés függvényében, évente akár több alkalommal is elvégezhető.

A füvet 8 centiméternél rövidebbre semmiképp ne vágjuk le, mert ez a minimális magasság szükséges ahhoz, hogy a fű ne száradjon ki. Ennél a magasságnál vet a fű megfelelő árnyékot a talajra, ahhoz, hogy a gyomosodás ne induljon el.

Gyepszellőztetés elvégzése

  • Kézi módszerrel, gyepszellőztető gereblyével tudjuk megcsinálni. Kisebb területeken jól alkalmazható, de nagy felületeknél a karunk elfáradása miatt nem érünk el egyenletes eredményt, mivel nem ugyanolyan intenzitással nyomjuk a gereblyét a talajba.
  • Használhatunk elektromos vagy benzinmotoros készüléket is erre a célra, ennek mérete, a tengelyek száma, függ a gyepterület nagyságától. Ezeknél a készülékeknél a magasság állítóval tudjuk szabályozni, hogy a munkamélység milyen legyen.
  • Talán a leghatékonyabb a kombinált talajlazító és gyepszellőztető gép alkalmazása. A gépre elhelyezett gyűjtőkosár lehetővé teszi, hogy a kiemelt gyökérdarabokat azonnal eltávolítsuk a gyepről. Ennek ellenére célszerű utólag a füvet átgereblyézni, mert a nagyobb darabokat súlyuknál fogva nem biztos, hogy a gép a gyűjtőkosárba továbbítja.

 

A gyepszellőztetés elvégzéséhez néhány jó tanács

Amennyiben szeretné, hogy pázsitja szép, egészséges és szikrázóan zöld legyen célszerű évente minimum egyszer a talaj felszínén képződött filcréteget eltávolítani. Ezek főként elhalt növényi részekből, a lekaszált, levágott fűszálak ottmaradt maradványaiból, és a gyomnövényekből áll. A káros hatások miatt megtelepedett moharéteget is el kell távolítani.  

Gyepszellőztetés ideje:
•    Márciustól-októberig gyakori, de kisebb gyepszellőztetés, talaj lazítás elvégzése. (Javasolt árnyékos helyeken, ahol a mohásodás folyamata gyorsabban elindulhat.)
•    Alapos gyepszellőztetés évente egy alkalommal biztosan, de a nyári taposás miatt kialakuló tömörödés lazítására jó, ha ősszel is átszellőztetjük a talajt.

Érdemes mohairtó gyeptrágyát alkalmazni egy-két héttel a gyepszellőztetés előtt.  Ezáltal a mohát még könnyebb lesz eltávolítani. Ha a gyepszellőztetést gyakrabban alkalmazzuk, könnyebb eltávolítani az elhalt növényi részeket, és fellazítani a taposási károkat.

 

Hívjon szakembert a gyepszellőztetés szakszerű elvégzéséhez: 20/945-45-49 vagy  árajánlatkérő űrlaphoz, kattintson ide>>>

 

Last Updated on Thursday, 12 March 2015 08:47